Monday, January 25, 2016

Храната за която сме създадени или в търсене на перфектното здраве 2/3

Извадка от документа "Human Health, the Nutritional  Quality of Harvested Food and Sustainable Farming Systems" от John B. Marler и Jeanne R. Wallin от международния Nutrition Security Institute:

"Алармиращият факт е че храните - плодове, зеленчуци и зърнени 
храни - сега се отглеждат на милиони акри земя която вече 
не съдържа достатъчно от определени нужни  съставки и водят до 
гладуването ни - без значение какво количество от тях ядем.
Документ на Сената на САЩ 2641936


В САЩ и по света много от наличната обработваема почва е загубена поради ерозия, прекалено интензивна употреба на неорганични азотни торове и други земеделски практики които изтощават почвата. Изтощаването на полезните съставки в почвата и микроорганизмите в почвата допринася за ерозията на почвата загуба на обработваема плодородна почва. Земята губи между 76 до 100 ГигаТона (милиард тона) почва на година. Ако този темп на загуби продължава оценките са че имаме още 48 години с почва годна за земеделие. В САЩ почвената ерозия е десет пъти по-бърза от образуването на нова почва. Скоростта на почвена ерозия в Африка, Индия и Китай е 30 до 40 пъти по-голяма от скоростта на образуване на нова почва.
Изследвания които сравняват минералното съдържание на почвите сега (1992 г) с почвите от преди 100 години показват че обработваемите почви в САЩ са загубили 85% от минералите си (Rio Earth Summit 1992). Този феномен е документиран навсякъде. Загубата на минерали в почвите са: в Африка 74%, в Азия 76%, в Европа 72%, в Южна Америка 76% и в Канада 85% от това преди 100 години. (бел.прев. от 1992 до 2016 са изминали още 24 години през които тази деградация се интензифицира и ускорява)



Съдържанието на полезни хранителни вещества в днешната реколта се различава значително от това на храните от преди 70 години. Сравнителни анализи на таблиците със съставки на храните от Министерството на Земеделието на САЩ (USDA) постоянно показват че хранителната стойност на храните добивани чрез земеделие е спаднало.


Крайният резултат е че храната която консумираме е загубила полезните си хранителни вещества през последните няколко десетилетия. Повечето зеленчуци и плодове са загубили съществена част от витамините и минералите си през последните 40 години. Нашата система за производство на храна бързо губи свойството си да произвежда качествени храни с достатъчно ниво на хранителни вещества за поддръжка на здравето ни. 

Без адекватните съставки на храната ние ставаме податливи на болести. Казано директно ... липсата на хранителни вещества води до недохранване ... недохранването води до болести. Съществува критична нужда да се осигури гарантиране на наличието на хранителните вещества в храната която ядем.


Изследванията показват че без адекватно хранене, особено минерали, хората развиват хронични заболявания. Изследвания след изследвания свързват много от преобладаващите застрашаващи живота хронични заболявания - диабет, сърдечни заболявания, инсулт, наднормено тегло, високо кръвно налягане, макулна дегенерация, загуба на костна маса, деменция с недохранването.
Изследванията демострират че само правилното хранене може да ликвидира много от състоянията като скорбут, пелагра, берибери и т.н. Простата истина е че може би податливостта към заболяване е свързана или с токсините или с недостиг на хранителни вещества. Непрекъснато нарастващ брой изследвания показват че тайната на здравословния живот е в доброто хранене."  (край на цитата - в коментара по-долу съм дал множество връзки към материали за онези които искат още подробности)

Така, нека обобщим каква е ситуацията с качеството на растителните храни в момента:

1. Грубо може да се каже че степента на изтощение на почвите от ценни минерали е около 100 пъти за последните 100 години (не сто процента а сто пъти)

2. Съвременното земеделие и системата за добив, транспорт, логистика и снабдяване на храните е такава че повечето плодове и зеленчуци се берат неузрели. Ние рядко се замисляме над това че 80% от ценните вещества в плодовете се появяват в последната седмица преди узряването им (при някои плодове е в последните 2 седмици но при доматите например е в последните 3 дни). Освен това често за изкуствено и ускорено узряване се ползват химикали. Хранителната индустрия се грижи за това плодовете и зеленчуците да изглеждат добре и да имат атрактивен търговски вид. Какво се съдържа вътре в тях е забранена тема!

3. Стандартите за Органични или Биологични плодове и зеленчуци гарантират отсъствие или ниски нива на пестициди и хербициди но тези стандарти и институции не се грижат да следят или контролират съдържанието на ценните съставки на плодовете и зеленчуците като флавоноиди, витамини, ензими, минерали и т.н.

4. Тук съзнателно пропускаме темите за генетично-модифицираните храни и облъчването им с радиация.

5. В началото на миналия век в САЩ са били описани и каталогизирани 4000 вида ябълки. В момента в супермаркетите могат да се намерят около 4 до 6 вида.

6. Синтетичните витамини на практика се усвояват в много малък процент. Освен това за усвояването на витамините са нужни флавоноиди и други вещества съдържащи се в плодовете. Освен това спиралата на молекулата на природния витамин C е с ляво завъртане. Докато молекулите на синтетично синтезирания витамин C са с 50% ляво и 50% дясно завъртяна спирала. Попадането на такива несъществуващи в природата молекули в нашето тяло води до стрес. Така че индустрията за синтетични витамини процъфтява на базата на това че повечето хора са информирани за деградацията на качеството на почвите и храните но щеше да е чудесно ако синтетичните витамини можеха да ни гарантират здраве.

7. Зависи кого питаме но цифрата е 70 до 200 килограма. Да, за да си набавим онова което килограм/килограм и половина плодове и зеленчуци са ни доставяли преди 70 до 100 години е нужно да изяждаме всеки ден между 70 до 200 кг плодове и зеленчуци. И това количество нараства с всяка година заедно с деградацията на почвите и заедно с индустриализацията на хранителната промишленост. Тук цифрата не е толкова важна и спорът е чисто теоретичен защото на практика трудно би се намерил човек който да може изяде и 10 килограма за един ден.

8. Нашето тяло със своите 50 до 100 Трилиона клетки се намира в състояние на перманентен клетъчен глад. Телата ни са постоянно и непрекъснато лишени от храната, която са проектирани да консумират. Този стрес се предава на нашите емоции и мисли и ние ставаме емоционално и умствено стресирани. От там стресът се разпространява в семейството, икономическите, социалните и държавни структури. От там той се превръща в Планетарен Стрес. Ето например таблица показваща какви минерални дефицити до какви умствени заболявания водят:



Има и нещо много интересно като паралел между водата и храната. В съвременното общество основната вода за масова консумация е или чешмяната или бутилираната. Ние хората сме проектирани да пием изворна вода с шепи. Изворната вода притежава жизнена енергия която може да се измери по няколко различни метода които дават еднакви резултати. Например по скалата на Бовис изворните води в България се движат между 23000 и 34000 единици по скалата на Бовис. Чешмяната и бутилиранта вода имат енергия между 100 и 400 единици. Разликата между 300 и 30000 е точно и отново 100. Да, храната и водата която консумираме са деградирали 100 пъти! Енергийно умътрвената вода не може да хидратира клетките ни и за това откритие има присъдена Нобелова награда. Нашите клетки са дехидратирани и лишени от хранителни вещества. Ето го и отговора на въпроса защо всички искаме да сме здрави а процентът на болните и броят на заболяванията непрекъснато се повишава като непрекъснато се появяват нови заболявания: Ние сме се самолишили от водата  и храната за която сме проектирани! Ние сме се отдалечили от Майката Природа!

Разбира се медалът винаги има две страни. И положителната страна е че в такъв случай сме стимулирани да издигаме нивото си на съзнание и да търсим решението в развитие на нашата духовност, вдигане на вибрацията и минаване на по-вискоки енергии. От друга страна осъзнавайки факта че надали в това писание давам нещо което читателят да не е чел, виждал или чувал вече стотици пъти искам да обърна внимание на следното: ние сме информирани прекрасно и цялата информация е на разстояние едно търсене в Гугъл. И че целият въпрос на въпросите е "Имам ли 100% желание да съм в перфектно здраве?" Защото както е цитиран Христос в Библията:  "Искайте и ще ви се даде." И преди да поискаме да открием решение за някакъв проблем е нужно да осъзнаем че имаме този проблем. Това е и целта на тази публикация. Защото в многобройните ми контакти с образовани, начетени и интелигентни хора редовно чувам следното: "Ами то болестите са нещо естествено и нормално. Те са част от нашия живот.". На тези родители бих казал следното: "ОК, вие си боледувайте и страдайте колкото си искате щом сте се предали! Това си е ваш живот. Но имате ли право и кой ви го е дал да обричате на болести и страдания вашите деца??? Нима не желаете вашите деца да имат щастливо и здраво детство без болести?"
В следващата трета част можете да видите какви чудеса се случват с човешкото тяло когато то получи Храната за която е проектирано ....
Част 3/3

3 comments:

  1. http://www.nutritionsecurity.org/PDF/NSI_White%20Paper_Web.pdf
    http://www.nutritionsecurity.org/
    http://www.naturalnews.com/022578_cancer_body_disease.html
    http://www.naturalnews.com/035581_flavonoids_berries_Parkinsons.html
    http://www.secondmessage.com/soil-depletion-studies/
    https://youtu.be/XPFk4S1Q6vo
    http://www.secondmessage.com/videos-doctors-and-lectures/
    http://anhinternational.org/2015/12/02/s-o-s-save-soils/
    http://www.naturalnews.com/033649_citrus_bioflavonoids_oxidative_stress.html
    http://www.supplementfacts.com/BioflavonoidBookS6.htm
    http://www.naturalnews.com/052748_orthorexia_nutritious_food_mental_disorder.html
    http://www.naturalnews.com/034913_flavonoids_heart_disease_stroke_risk.html
    http://www.nutritionsecurity.org/PDF/Mineral%20Content%20of%20One%20Apple.pdf
    http://www.nutritionsecurity.org/PDF/Mineral%20Content%20in%20Vegetables.pdf
    http://www.nutritionsecurity.org/PDF/Minerals%20Go%20Down%20.pdf
    http://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2014/05/25/food-minerals-soil-health.aspx
    http://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2015/02/08/regenerating-soil.aspx
    http://media.mercola.com/ImageServer/Public/2014/May/mineral-deficiency.jpg
    http://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2015/10/19/most-common-nutrient-deficiencies.aspx
    http://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2014/11/03/nutrient-deficiency-signs-symptoms.aspx
    https://youtu.be/zUPtjnTuBl0
    https://youtu.be/M1XWE2zY5Fs
    http://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2015/10/25/gmo-glyphosate-soil-biology.aspx
    http://www.naturalnews.com/3-Top-9-Cures-for-Cancer-flavonoid-rich-berries-antioxidants-prevention.html

    "Why is the soil depleted?
    As long ago as the 1920s, the British and US Governments were warned by nutritional experts that the soils on which most crops were grown were so deficient in mineral content that the foods grown on them contained less than 10% of the vitamins and minerals they should have. The intention of these reports was to highlight the problem so that remedial action could be taken to rematerialize the soils, leading, once again, to naturally healthy fruits and vegetables."
    http://www.sellersparadise.com/Soil%20Depletion.htm

    ReplyDelete
  2. http://soilandhealth.org/book/modern-miracle-men/
    http://www.realrawfood.com/sites/default/files/article/Fulvic%20Acid%20Report.pdf
    http://soilandhealth.org/book/effect-of-diets-based-on-foods-from-conventional-versus-organic-production-on-intake-and-excretion-of-flavonoids-and-markers-of-antioxidative-defense-in-humans/

    ReplyDelete
  3. "Each gram of healthy top soil has in excess of four billion microorganisms that participate in manufacturing bio-chemicals essential to healthy plants and animals."
    From:
    Essential to healthy plants California Fertilizer Association. (1985). Western Fertilizer Handbook. Danville, II: Interstate.

    ReplyDelete