Sunday, January 17, 2016

Храната за която сме създадени или в търсене на перфектното здраве 1/3

"Аз вярвам че най-великият дар който можете да дадете на вашето семейство и на света е да бъдете здрав."
"I believe that the greatest gift you can give your family and the world is a healthy you."
-- Joyce Meyer

"Здравето е истинското богатство а не парчета злато и сребро."
"It is health that is real wealth and not pieces of gold and silver."
-- Mahatma Gandhi

"Да пазим тялото в добро здраве е задължение ... иначе няма да успеем да поддържаме ума си силен и чист."
"To keep the body in good health is a duty... otherwise we shall not be able to keep our mind strong and clear."
-- Buddha

"Нека храната да бъде вашето лекарство, а вашето лекарство нека бъде вашата храна."
-- Хипократ, „Бащата на медицината"




"Под „живототворящ жизнен принцип" се разбира, че определени храни съдържат повече жизнена енергия и сила - прана, отколкото други. Значението на виталността на храната е било оценено още преди 2500 години от Питагор, който е казал: „Само живата, прясна храна може да направи възможно човешките същества да разберат истината". Животът на Земята  съществува благодарение на слънчевата енергия. Тази енергия се натрупва в зелените растения, плодовете, ядките, зърната и зеленчуците. Когато се храним с тях, ние консумираме директно слънчева енергия. С други думи, ние се храним със слънчева храна, запазила почти цялата си жизнена енергия. Много растения запазват своята живото-даряваща енергия доста време след като са откъснати.
Преди хиляди години древните мъдреци и йоги са твърдели, че това, което ядем, оказва дълбоко влияние не само върху тялото, но и върху ума и духа. Според великия духовен учител П.Р. Саркар: „Човешкото тяло е съставено от безброй живи клетки. Природата на вашите жизнени клетки ще се формира в зависимост от това какъв вид храна приемате, а това ултимативно повлиява до определена степен вашия мозък и съзнание. Ако клетките на човешкото тяло растат от храна, гнила и лошо миришеща, получена от плътта на животни, при които преобладават низшите тенденции, то е съвсем естествено умът и съзнанието да бъдат повлияни и насочени към посредственост, низост и духовна бедност"
От книгата "Философия на вегетарианството"


"Витамините са кондензирана жизнена енергия, прана."
 "... Колкото по-пресни са плодовете, толкова повече живот съдържат. Яжте само пресни и узрели плодове. Плодовете, като се откъснат, бързо изгубват от своята сила; значи яжте ги пресни, най-добре току що откъснати."
"Ще дойде време, когато хората ще ядат само плодове. Плодоядството ще бъде режим на храненето в новата култура. При плодовете ние се храним с кондензирана светлина."
Като ядете от всички плодове, вие се запознавате с Бога.
Сладките храни смекчават характера. Плодовете изразяват Словото Божие или Словото е създало плодовете."
"Хората на новата - шестата раса, ще се хранят изключително с плодова храна. "
"... Чрез яденето у нас влиза животът, влиза и знанието. От тези материали, които са влезли чрез яденето у нас, Духът може да създаде нещо възвишено."
"Сега хората много работят. За новата култура ще се впрегне в работа слънчевата светлина. Тя ще служи на хората и те ще се хранят с плодове."
-- Петър Дънов

" ...Ето, дадох ви всяка трева що дава семе, което е по лицето на всичката земя и всяко дърво, което има в себе си плод на дърво, което дава семе, те ще ви бъдат за ядене. ...
Не убивай! Защото на всеки живота е даден от Бога, а това, което Бог е дал, нека никой човек не отнема.  Защото, истина ви казвам, от Майката произлиза всичко, което живее на тази земя; следователно, този който убива, убива всъщност брата си. ...  И плътта на убитите животни в тялото му ще се превърне в негова гробница. Затова, истина ви казвам, този който убива, убива себе си и който яде плътта на убити животни, яде от тялото на смъртта. И тяхната смърт ще стане негова смърт. Защото смъртта е заплатата на греха. ...
Но казвам ви, не убивайте нито хора, нито животни, нито храната, която влиза в устата ви. Защото ако ядете жива храна, тя ще ви оживи, но ако убивате храната си, мъртвата храна също ще ви убие. Защото живот идва само от живот, а от смъртта идва винаги смърт. Защото всичко, което убива храната ви, убива също и телата ви. А всичко, което убива телата, убива и душата ви. Телата стават това, което е храната ви, както и духът става това, което са мислите ви."
---------------------------------------------
Извадки от „Есейското Евангелие от Св.ап.Йоан" (Арамейски ръкопис съхраняващ се във Ватиканската Библиотека.)

"Предпочитайте зеленчуците и плодовете. В зеленчуците и плодовете са складирани жизнено важни хранителни вещества и фитосъединения които да съставляват основната част от нашата диета. Спрете да мислите за зеленчуците като гарнитура и ги направете централна част на вашето ядене. Винаги включвайте оранжеви и тъмно-зелени листни зеленчуци които са богати на витамини, минерали и антиоксиданти. Поне една трета от зеленчуците да се ядат сурови.
Суровата храна осигурява ензими които подобряват храносмилането и здравословния  метаболизъм. Подготвяйте другите зеленчуци на пара, във фурна или в хартия за да се запазят хранителните им вещества. Яжте 6 до 7 порции зеленчуци на ден, повече ако желаете. Трудно е да се преяде със зеленчуци!"
"Плодовете са несъмненото свидетелство за красотата и даровете на природата. Богати на цветове, вкусове и аромати, те са естествените суперхрани, гъмжащи от витамини, минерали, флавоноиди и антиоксиданти."
-- Едгар Кейси

"Храната съдържа информация която "говори" с нашите гени, не е само калории за енергия. Ние се учим от изследванията в областта на nutrigenomics че храната "говори" на нашата ДНК, включвайки и изключвайки гени които водят до здраве или болести. Онова което ядем програмира нашето тяло със здравословни или болестотворни съобщения."
-- Dr. Mark Hyman’s Gaiam blog

Друг изключителен авторитет и световно известен експерт в науката за храненето Dr. Deanna Minich описва енергетичната връзка между храната и чакрите:

"Съставките на храната носят специфична вибрация. Тази вибрация захранва нашите чакри; чакрите се активират."

Горещо препоръчвам на всички имащи възможност да прочетат тази удивителна книга: "The Secret Powers Of Colorful Foods: Enhancing Trust, Sensuality, Self-confidence, Love, Forgiveness, Intuition and Spirituality"

Тук аз лично бих добавил за по-голяма яснота е че живата храна носи не само вибрация но и енергия. Носителят на тази енергия в плодовете са флавоноидите и полифенолите.

Убеден съм че вече всички са наясно какви са съставките на правилното хранене. Диетолозите се различават само по процента на живите плодове и зеленчуци в диетата ни: между 60% и 90%. Разбира се суровоядците считат че той е нужно да е 100%.
Но не това е основното. Важно е да осъзнаем добре какво е днешното състояние с качеството на плодовете и зеленчуците които се предлагат на пазара. Моля кликнете тук за част 2 ...


No comments:

Post a Comment