Thursday, March 17, 2011

Основата на Тоталното Здраве, Благоденствие и Щастие - или от къде да започнем?

Това е продължение на "Енергийното Уравнение на Живота и Жизнената Енергия" - моля погледнете го първо преди да прочетете този текст.

Ако човек живее в дървена къща в гората, в място далеч от замърсяванията на цивилизацията, диша чист горски въздух, пие вода от извора недалеч от дома му, храни се с плодове, зеленчуци отгледани по естествен начин от него самия в двора му, разхожда се из планината и извършва редовно физическа активност той по всяка вероятност се радва на перфектно здраве!

Статистиката показва че около 2 до 3% от населението се стремят всеки ден да бъдат по-здрави, с повече енергия, радост и щастие като инвестират в упражнения, техники, продукти и всякакви средства за здравословен живот. Останалите 98% приемат пасивния подход - изчакват и ако се разболеят търсят лекарска помощ, получават рецепта, отиват в аптеката, купуват лекарството и т.н.


Тук ще наблегнем на термина "Total Wellness" или Тотално Благоденствие или тотална радост и удовлетвореност от живота. Как една идея, разбиране, гледна точка или мироглед могат да променят живота ни към по-добро?

Има една поговорка че Човек има нужда да прочете само 3 книги през живота си. Но за да стигне до тези 3 книги е нужно първо да прочете 1000 книги! Моята цел тук е да помогна на хората които са много заети и нямат време за задълбочено проучване на всички аспекти на Тоталното Здраве и Благоденствие но имат искрено желание да направят всичко по силите им за да го постигнат. И така, ако Вие сте от тези хора които желаят само най-доброто за Вас, Вашето семейство и Вашите деца тази и следващите няколко публикации са извънредно полезни за Вас (напълно съм убеден в това) и ще Ви отнемат само около 15 минути в четене!

В основата на разбирането ни за Тоталното Здраве и Благоденствие стои фактът че ние съществуваме в цивилизация която използва нехармонични и разрушаващи околната среда (и нашето здраве съответно) технологии. Няма да споменавам за качеството на въздуха, водата, храните и токсините (които присъстват и в домовете ни, в колите ни, в стените, мебелите, завивките, играчките и т.н...).
Ще спомена само че сравнено с 1950 година нивото на електромагнитния смог се е повишило 30 Милиона пъти! Разрушителният ефект на нашата цивилизация е на химическо (токсини), енергийно и информационно ниво.


Така че в ОСНОВАТА на Тоталното Здраве и Благоденствие стоят Два КОМПОНЕНТА: Първият е да водим здравословен живот във всичките му аспекти и вторият е да компенсираме разрушителния ефект върху здравето ни от технологиите на нашата цивилизация.

Първият компонент (здравословен живот във всичките му аспекти) е до болка познат на всички:
1) Чист въздух;
2) Чиста, жива и в обилно количество вода;
3) Здрав и пълноценен сън + естествено енергизиране от магнитното поле на Земята;
4) Активен начин на живот с много движение, спорт, танци, йога, разходки и т.н.;
5) Пълноценно хранене с чиста, отгледана по природосъобразен начин жива храна (храна която не е термично умъртвена);
6) Елиминиране на стреса, създаване на позитивна и радостна нагласа и отношение към живота.


Тук не може да не се подчертае дебело че ВСЕКИ ЕДИН ОТ ШЕСТТЕ АСПЕКТА Е НУЖЕН !!!
Отсъствието само на един от тях постепенно води до деградация на здравето.
Така че фундаментално важното разбиране тук е че инвестицията в здравето е инвестиция на време, знание и съзнателно усилие във ВСИЧКИТЕ ШЕСТ АСПЕКТА на здравето по-горе.

А инвестицията в Тоталното Здраве и Благоденствие става ръка за ръка с Тоталната Осъзнатост!
Без постоянно издигане на нивото на Осъзнаване няма подобряване на здравето, благоденствието, добруването и щастието на човека.


За втория компонент или как да компенсираме разрушителния ефект върху здравето ни от технологиите на нашата цивилизация в нова публикация.

В следващата публикация ще разгледаме взаимосвързаността, хармонията или синергията между шесте аспекта на здравето и благоденствието и ще дадем отговор на въпроса: "от къде да започнем?".

No comments:

Post a Comment