Wednesday, December 22, 2010

Ефект на Пигмалион, Коледни Поздрави и 2011

През 1966 година Робърт Розентал и Ленър Джейкъбсън извършват експеримент който по-късно става известен като "Ефект на Пигмалион". Доктор Розентал от Университета Харвард е извършил над 300 експеримента върху теорията на очакванията обаче "Ефектът на Пигмалион" остава в историята. Този експеримент се оказва възлов за развитието на човешкото съзнание на тази планета. Ето и накратко за експеримента:
В училище в района на Сан Франциско директорът извиква трима учители и им съобщава че те са били избрани като най-добрите учители в училището да преподават на по 30 ученика всеки като 90-те ученика са избрани от IQ тестовете в предния семестър като най-добрите ученици в училището. Учителите ще обучават тези ученици за една година като според експертите тези ученици ще скочат в постиженията си с 20% до 30% в края на учебната година. Условието обаче е учителите да не казват за това на учениците и на техните родители и да продължат да преподават по същия начин както досега. Класовете им били внимателно наблюдавани за изпълнение на условията. Учителите били въодушевени и развълнувани и с голямо желание се заели със задачата. На края на годината тези 3 класа не само че се оказват на върха на всички класове в училището по постижения - те стават първи в целия регион! Тогава след края на годината те извикват учителите и им казват че това е била много добра учебна година. Учителите ентусиазирано казват - беше толкова интересно, тези деца са толкова умни, беше истинско удоволствие да се работи с тях! Розентал обаче им казва истината - в началото на учебната година ние избрахме 90 деца с лотария от списъка на всички деца от училището без да се знае дори какво е тяхното IQ. Реакцията на учителите била - е добре, значи просто ние като учители сме много добри. На което им се казва че преди началото на учебната година имената на всички учители са били поставени в шапка и техните три имена са били първите три изтеглени случайно.
Това се нарича двойно сляп експеримент. Всичко е било поддържано еднакво освен едно: ОЧАКВАНИЯТА!
Благодарение само на промяна на очакванията един от класовете скача само за тази учебна година с 27 IQ точки!
Изводът: "Това което очакваме с увереност се сбъдва!"

И така за предстоящите празници и Новата 2011 Ви поканвам да изберете с увереност своите прекрасни очаквания за себе си, своите близки, приятели, съседи, съграждани, сънародници, съпланетяни и земляни! Благодаря Ви!


8 comments:

  1. Влади Благодаря!!! Това е перфектното пожелание, затова ще се възползвам и ще ти го пожелая от все сърце и на теб!!!Усмивки и целувки!!!Лилия

    ReplyDelete
  2. Уникално е! Нека бъдем позитивни и уверени в очакванията си. Весели Празници!
    Весела

    ReplyDelete
  3. Чудесно пожелание, Владо!
    Весела Коледа и спорна Нова Година!
    Георги Янев

    ReplyDelete
  4. ЧЕСТИТА КОЛЕДА! МНОГО КЬСМЕТ И ЗДРАВЕ, УСПЕХИ И ПОВЕЧЕ СВЕТЛИНА В ЖИВОТА!

    ДОБИ,ИВАН И ГОШКО КРЬСТЕВИ

    ReplyDelete
  5. Sas Mnogo dobri ochakvania da imash mnogo kasmet i svetlina, i simfonia da e patyvaneto po kosmichnite varxove i kanioni !
    koio

    ReplyDelete
  6. Strahotno! Blagodaria, Vladi! Lubov, kusemet, zdrave i silna viara za podhranvane na ochavaniata. Ili kakto NevIlle Goddard kazva:"Capture the feeling associated with your realized wish by assuming the feeling that would be yours were you already in possession of the thing you desire, and your wish will objectify itself."

    p.s. kakuv e iztochnikut na taia informacia za experimenta?

    ReplyDelete
  7. ЧЕСТИТА КОЛЕДА и теб Владо! Късмет и здраве и на всички около теб!
    Цецо и цветята му Камелия и Люси!

    ReplyDelete
  8. Vesela Koleda i na teb, Vladi. Tolkova se radvam da te chuia sled tolkova godini. Celuvki i veselo posreshtane na praznicite!
    Desi Zrancheva

    ReplyDelete